Knedle z mięsem
Składniki:
0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
25 dkg ugotowanego mięsa (u mnie drobiowe z rosołu)
2 nieduże cebule
1 jajko
1-2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz
suszona natka pietruszki
Wykonanie:
Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków). Ciasto dobrze wyrabiamy na stolnicy. Powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. 1 cebulę podsmażamy na łyżce masła. Mięso mielimy razem z podsmażoną cebulą, ja zwykle dodaję też ugotowaną marchewkę, pietruszkę czy seler z rosołu. Masę mięsną przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy suszoną natkę. Z ciasta odrywamy małe kawałeczki, formujemy płaskie, okrągłe placuszki, na każdy nakładamy po łyżeczce mięsa, dobrze zlepiamy i formujemy kule. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, wrzucamy knedle i lekko mieszamy. Knedle są ugotowane gdy wypłyną na powierzchnię. Odcedzamy i przekładamy na talerze. Na maśle rumienimy drobno pokrojoną cebulę, polewamy knedle.
Bułeczki z budyniem
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
250ml mleka
7 dkg masła lub margaryny
3 dkg świeżych drożdży (lub paczuszka suszonych)
7 dkg cukru
szczypta soli
1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Powstały zaczyn odstawiamy na kilka minut. Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, przestudzone masło, lekko podgrzane mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy korzystamy z drożdży suszonych mieszamy je od razu z mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość jeszcze raz wyrabiamy kilka minut. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm, pociąć na prostokąty (im większe tym większe będą bułeczki) u mnie około 10x15cm. Prostokąt nacinamy wg zdjęcia poniżej:
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
250ml mleka
7 dkg masła lub margaryny
3 dkg świeżych drożdży (lub paczuszka suszonych)
7 dkg cukru
szczypta soli
1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Powstały zaczyn odstawiamy na kilka minut. Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól, przestudzone masło, lekko podgrzane mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy korzystamy z drożdży suszonych mieszamy je od razu z mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość jeszcze raz wyrabiamy kilka minut. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5cm, pociąć na prostokąty (im większe tym większe będą bułeczki) u mnie około 10x15cm. Prostokąt nacinamy wg zdjęcia poniżej:
Na niepociętą część nakładamy łyżkę budyniu i od tej strony zwijamy bułeczkę. Na wierzchu będą pocięte paseczki. Bułeczki układamy na wysmarowanym tłuszczem pergaminie, odstawiamy jeszcze na 15 minut po czym pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
\
Dziś były bułeczki z budyniem - wyśmienite! Ciasto było nie słodki co mnie zaskoczyło, pozytywnie. Mam już pomysł żeby zrobić te bułeczki z innym nadzieniem. Czekam na propozycje...
OdpowiedzUsuńEdyta