poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Tuńczyk

Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Składniki na 6 porcji:
1 woreczek ryżu
2 puszki tuńczyk w sosie własnym
5 jajek ugotowanych na twardo
puszka kukurydzy lub groszku
mała cebula
przyprawy: sól, pieprz
kilka łyżek majonezu
natka pietruszki

Wykonanie:
Tuńczyka i kukurydzę (groszek) osączamy na sicie, przekładamy do miski. Jajka i cebulę  kroimy w kostkę. Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki razem łączymy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Przed podaniem schładzamy.

Belgijskie naleśniki

Składniki na 6-8 naleśników:
300 ml mleka
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
3 jajka
otarta skórka z pomarańczy (można również użyć cytryny)
7 dkg roztopionego masła
1 duże, twarde jabłko
pół łyżeczki cynamonu + 2 łyżki cukru
łyżka masła
opcjonalnie: cukier puder

Wykonanie:
Z mleka, mąki, jaj, cukru i soli miksujemy gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, roztopione i schłodzone masło i mieszamy. Jabłko obieramy i myjemy, dzielimy na 2 połówki, wydrążamy gniazda z nasionami i kroimy w okrągłe plastry 0,5 cm. Cynamon mieszamy z 2 łyżkami cukru, obtaczamy w tym jabłka i smażymy na łyżce masła. Naleśniki smażymy na minimalnej ilości tłuszczu, wylewamy ciasto na patelnię, rozprowadzamy cienko po całej powierzchni, na środek nakładamy plaster jabłka i polewamy go odrobiną ciasta, by go przykryć. Smażymy na rumiano z obu stron. Można oprószyć cukrem pudrem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...