Święta wielkanocne tuż, tuż! Przejrzałam różne przepisy na świąteczne potrawy i zainteresowały mnie te na jajka wielkanocne. Jajka faszerowane pieczarkami oraz jajka z pomidorami w formie koreczków na pewno urozmaicą świąteczny stół.
Jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
4 jajka
2 pieczarki
2 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy je wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do miseczki, ugniatamy widelcem. Pieczarki drobniutko kroimy, dodajemy do żółtek, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Połówki jajek napełniamy farszem i podajemy. Smacznego!!
Jajka z pomidorami
Składniki:
4 jajka
2 pomidory (małe)
listki bazylii
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy je na grube plastry. Podobnie pomidory. Na wykałaczkę nabijamy kolejno pomidora - jajo. Pomiędzy można włożyć listki bazylii.
Uwielbiam,bez nich nie ma Swiat:)
OdpowiedzUsuńRacja :)
OdpowiedzUsuń