Jajka, jajka, jajka... nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Ale żeby nie było nudno proponuję przygotować jajka z farszem z awokado i szynki. Oczywiście awokado musi być dojrzałe i miękkie, by łatwo rozgniatało się widelcem. Koperek i szczypiorek wzbogacają smak farszu i sprawiają, iż nasza przystawka robi się bardziej wiosenna. Przepis ze strony straga.pl. Polecam!
Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką
Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo, wystudzonych i obranych
pół awokado
łyżka soku z cytryny
2 plasterki szynki wieprzowej
łyżka majonezu
przyprawy: sól, pieprz
świeży szczypiorek i koperek, posiekane
Wykonanie:
Awokado pozbawiamy skórki, rozgniatamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajka kroimy na połówki, wyjmujemy żółtka. Żółtka przekładamy do awokado, dodajemy majonez, doprawiamy solą, pieprzem i rozgniatamy wszystko widelcem. Dodajemy drobniutko pokrojoną szynkę, posiekany szczypiorek i koperek. Mieszamy. Pastą napełniamy połówki jajek i schładzamy przed podaniem. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.
SMACZNEGO!
Z awokado i szynką? Nie pomyślałam, że można zrobić jajka w ten sposób ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuń