wtorek, 4 kwietnia 2017

Łódeczki z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Dzisiaj polecam szybkie i proste danie czyli filety z kurczaka nadziewane mozzarellą, pomidorami i ziołami. Filety po ugotowaniu kroimy na połówki, dzięki temu powstają nam ciekawe łódeczki. Dzięki gotowaniu na parze mięso jest soczyste i delikatne. U mnie łódeczki podane z ryżem z warzywami i jasnym sosem pieczeniowym. Możecie je jednak podać z ulubionymi dodatkami. Polecam!



Łódeczki z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Składniki na 4 porcje:

4 filety z kurczaka
200g tartej mozzarelli
10 suszonych pomidorów w oliwie
1 papryczka chili
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

Wykonanie:
Filety nacinamy długim, ostrym nożem od grubszej części przez środek wzdłuż, tak by powstała pośrodku kieszonka (uważając, by nie przebić mięsa, farsz nie będzie wtedy wypływał). Mięso nacieramy oliwą oraz przyprawą do kurczaka (również w środku otworu). Mięso wkładamy na godzinę do lodówki.
Mozzarellę mieszamy z pokrojonymi w kostkę pomidorami, natką, bazylią i posiekaną drobno papryczką chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniamy kieszonki w mięsie, mocno ugniatając palcami. Otwory spinamy wykałaczkami, Mięso gotujemy na parze około 20-30 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i kroimy na połówki wzdłuż. Mięso możemy podać z sosem pieczeniowym jasnym.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystko, co ma w sobie pomidory :) od dziecka!!: ) Pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...