Strony

czwartek, 15 września 2011

Oponki serowe

Wprawdzie tłusty czwartek daleko za nami, ale dlaczego oponki mamy jadać tylko wtedy?? Oponki są pysznie chrupiące, z mięciutkim środkiem. Samo przygotowanie ciasta na oponki jest szybkie, dłużej trzeba je smażyć. Ale i tak są proste, a smaczne! Z podanych proporcji wychodzi bardzo duża porcja tych smakołyków.

Oponki serowe

Składniki:

0,5 kg sera białego dobrze zmielonego
0,5 kg mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
2-3 jajka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do obsypania

Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy je na grubość 1cm, dużą szklanką wykrawamy krążki, a kieliszkiem w środku krążków dziurki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor aż "urosną" oponki. Osączamy na ręczniku, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


1 komentarz:

  1. często robię podobne oponki, np. na kolację :) szczególnie wtedy, gdy plucha i szaro na zewnątrz, wtedy smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.