Strony

czwartek, 1 września 2011

Wołowina z oliwkami

Rewelacyjny gulasz wołowy z pomidorami, oliwkami i ziołami prowansalskimi. Sycące danie jednogarnkowe, może być serwowane z różnymi dodatkami. Polecam!


Wołowina z oliwkami

Składniki na około 4 porcje:

60 dkg mięsa wołowego (gulaszowego)
 10 dkg wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki pikantnego ketchupu (można pominąć)
1 szklanka bulionu wołowego
garść oliwek zielonych bez pestek
garść oliwek czarnych bez pestek
3 pomidory
1 kieliszek miodu pitnego
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
łyżka mąki
garść natki pietruszki

Wykonanie:
Boczek kroimy w paski, cebulę w półtalarki, czosnek drobno siekamy. Boczek podsmażamy w rondlu, aż się zrumieni. Dodajemy czosnek i cebulę i chwilę dusimy. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy na patelni mocno rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso zrumieni się wlewamy bulion i chwilę dusimy, a następnie przekładamy do rondla z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy solą, dodajemy ketchup i łyżeczkę ziół prowansalskich. Mięso dusimy do miękkości (1-1,5 godziny). Pod koniec dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, oliwki pokrojone na połówki, miód pitny i pieprz. Dusimy jeszcze około 15 minut, by smaki się wymieszały. Na końcu dokładamy posiekaną natkę. Gulasz można podawać z pieczywem, ugotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.