Wyśmienite bułeczki, do których nie potrzeba już żadnych dodatków. Mięciutkie i delikatne, z farszem serowym. Po całkowitym wystudzeniu można je zamrozić, a po rozmrożeniu lekko podgrzać w piekarniku.
Polecam!
Polecam!
Bułki nadziewane 3 serami
Składniki na 4 bułki:
Na ciasto:
125 ml mleka
20g drożdży
szczypta cukru
250g mąki pszennej
łyżeczka soli
60g miękkiego masła
Na nadzienie:
100g sera typu Camembert
100g tartego sera żółtego (ementalera)
100g serka naturalnego
1 jajko
2 łyżki posiekanego szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Ciasto: mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże oraz cukier i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz miękkie masło i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką, ciasto powinno ładnie odchodzić od stolnicy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Następnie dzielimy je na róne4 części, każdą rozpłaszczyć na okrągły placek.
Nadzienie: camembert kroimy w kostkę, dodajemy starty ser żółty, serek naturalny, szczypiorek, jajko, przyprawiamy pieprzem, solą i papryką.
Na każdy placek nakładamy 1/4 farszu, brzegi sklejamy i formujemy bułeczki. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Lekko studzimy na kratce, podajemy ciepłe.
chyba wiem co w najbliższym czasie zapełni moją zamrażarkę ;)
OdpowiedzUsuńPolecam zatem zrobic z podwójnej porcji :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA serek naturalny, to taki puszysty twarożkowy? Bo mam już wielkiego smaka na te bułeczki i chcę się upewnić :D
OdpowiedzUsuńTak, serek naturalny to taki kremowy serek twarożkowy. Ja dałam taki typu Philadelphia.
OdpowiedzUsuńte buleczki sa na pewno bardzo pyszniutkie:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne przepisy, codziennie jakas niespodzianka;)
OdpowiedzUsuń