Strony

piątek, 7 października 2011

Tagliatelle z pomidorami i tuńczykiem

Dzisiejsze danie jest lekką modyfikacją sycylijskiego spaghetti al tonno. Składa się ono z makaronu podanego z sosem pomidorowym i tuńczykiem. U mnie makaron tagliatelle oraz ostra papryczka chili dodana do sosu. Danie niesłychanie szybkie, na jego przygotowanie potrzeba 15 minut!



Tagliatelle z pomidorami i tuńczykiem
 
Składniki na 2 porcje:
 
4 gniazda makaronu tagliatelle
1 cebula
ząbek czosnku
pół papryczki chili
puszka pomidorów krojonych w zalewie
puszka tuńczyka w sosie własnym
przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła (bazylia, oregano)
parmezan do posypania

Wykonanie:
Czosnek, cebulę i chili drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem, odrobiną cukru i gotujemy, aż sos się zagęści. Dokładamy zioła oraz tuńczyka osączonego z zalewy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z sosem. Nakładamy na talerze i obsypujemy parmezanem.



Akcja: Pasta ispirando.


7 komentarzy:

  1. faktycznie, błyskawiczne. A wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne masz te przepisy, ale czy one wszystkie są Twojego autorstwa, bo przy żadnym nie masz podanego żadnego źródła pochodzenia. Trochę to naciągane jest.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy niektórych przepisach jest podane źródło. Każdy przepis jest wykonany przeze mnie, korzystam z wielu książek i czasopism kucharskich, zwykle każdy przepis zmieniam "pod siebie" i swój smak. Nie wiem co tu można naciągać?? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie zwykle zmieniasz pod siebie, więc powinnaś podawać źródło inspiracji.

      Usuń
    2. Dla mnie nie ważne skąd ta Pani bierze pomysły czy to ważne? Dobry kucharz z dania 3 składnikowego podanego gdzieś w internecie doda coś od siebie i je ulepszy (ja robiebidentycznie) nie ważne podstawy i skąd wzięte ważny efekt końcowy ja reż czasem czegoś gdzieś nie lubię więc zmieniam na swoje smaki i to już jest oryginalne moje danie i dzielę się tym w internecie, ludzie robią, cieszę się że im smakuje, komentują i tyle. Po co robić drzewo genealogiczne i cofać się do czasów prehistorii kto wymyślił to danie? Pozdrawiam i życzę wielu indpiracji !

      Usuń
  4. Świetne przepisy, rewelacyjna strona, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.