Strony

czwartek, 12 stycznia 2012

Bułeczki na maślance

Bułeczki, które uwiodą każdego: mięciutkie, puszyste, wilgotne. Długo zachowają świeżość, można je zamrozić. Wyśmienite na kanapkę! Polecam!



Bułeczki na maślance

Składniki na 8-10 bułek:

0,5 kg mąki pszennej
160g maślanki
160g mleka
12g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ziarna maku, sezamu, siemienia lnianego do posypania

Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą. W środku robimy wgłębienie. Maślankę i mleko (muszą mieć temperaturę pokojową) mieszamy z drożdżami i cukrem. Wlewamy do wgłębienia w mące, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg grubości 1,5 cm. Ciasto dzielimy na 8-10 bułek. Rozwałkowany placek można przenieść w całości na wyłożoną natłuszczonym papierem blaszkę i pokroić. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy maślanką i obsypujemy ziarnami. Pieczemy około 20 minut.




3 komentarze:

  1. Bardzo chetnie wypróbuję bułeczki z Twojego przepis :) Lubię kombinowac z róznymi rodzajami 'płynów' - a to dodaje jogurt, a to mleko, a to żurek. Z maslanką nie próbowałam, zatem już czas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przed chwilą zjadłam jeszcze ciepłe bułeczki. Są pyszne.
    Zaczęłam robić sama masło i nie wiedziałam co zrobić z maślanką. Masło robię ze śmietanki 30%.
    Polecam i bułeczki i masło.
    Halina

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zrobie buleczki wg Twojego przepisu :) pysznie wyglądają. Goska

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.