Strony

czwartek, 5 stycznia 2012

Krem z pieczarek

Pyszny krem z pieczarek, gęsty i aromatyczny. Rozgrzewa i syci w chłodne dni. Krem można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Polecam!



Krem z pieczarek

Składniki na 4 porcje:

300g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
pół pietruszki
kawałek selera
średni ziemniak
pół szklanki śmietany 18%
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
łyżka posiekanej natki pietruszki


Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w plasterki zalewamy litrem wody i gotujemy około 15 minut. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż sok odparuje. Pod koniec dodajemy sól i pieprz. Podsmażone pieczarki przekładamy do gotujących się warzyw, dodajemy kostkę warzywną, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz obrany i pokrojony w kostkę ziemniak. Gotujemy 15-20 minut, można dodać więcej wody, by krem nie wyszedł za gęsty. Następnie zupę miksujemy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liść laurowy). Do zmiksowanego kremu dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeśli jest to konieczne i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.




4 komentarze:

  1. Idealny na chłodne, wietrzne wieczory. W dodatku z chrupiącymi grzankami. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. akurat jestem chora, wiec urozmaicajac moje zapalenie zatok - zafunduje sobie taka zupke :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie współczuję! Ja całą końcówkę ubiegłego roku zmagałam się z nawracającymi infekcjami zatok. Koszmar! Dopiero inhalacje solą iwonicką pomogły i od tego czasu jak ręką odjął więc polecam :) Szybkiego powrotu do zdrowia!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem rewelacja! zwiększyłam jedynie ilość pieczarek do 500 g. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.