Strony

piątek, 6 stycznia 2012

Sushi

Dzisiaj w Naszej kuchni debiut sushi. Jak się okazało przygotowanie sushi wcale takie trudne nie jest, trzeba tylko znaleźć odpowiednie składniki i kilka przydatnych drobiazgów jak mata do zwijania i pałeczki. Przypadkiem trafiliśmy w sklepie na półkę z wszystkimi składnikami do sushi i natychmiast postanowiliśmy je przygotować w domu.
Sushi to japońska potrawa z ryżu oraz najróżniejszych dodatków: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami, dozwolone jest jednak używanie pałeczek. Dodatkami podawanymi do sushi są sos sojowy do maczania, japoński chrzan wasabi oraz marynowany imbir. Istnieje kilka rodzajów sushi:
- nigiri sushi - najprostsze do przygotowania, z ryżu w dłoni formujemy owalny placuszek, na wierzchu układamy rybę lub owoc morza;
- maki sushi - drgui obok nigiri najbardziej popularny rodzaj sushi, powstaje przez ułożenie na płacie wodorostu nori warstwy ryżu oraz ryby oraz innego składnika i zwinięciu wodorostu wraz ze składnikami. Do zwijania uzywa się specjalnej maty bambusowej. Powstał rulon kroi się na mniejsze kawałki;
- chirashi sushi - tzw. sushi porozsypywane czyli ryż podany w miseczce z ułożonymi na nim kawałkami np. ryb i warzyw;
- temaki sushi - sushi przygotowywane przez spożywających, na stół podaje się tacę ze składnikami, z których spożywający sam przygotowuje sushi.

Maki - sushi dodatkowo dzieli się ze względu na nazwę głównego składnika. U mnie jest to łosoś więc będzie to sake maki. Inne nazwy to:
- sushi z krewetką - ebi maki
- sushi z tuńczykiem - tekka maki
- z avokado - avocado maki
- z ogórkiem - kappa maki
z pędami bambusa - takenoko maki

Maki - sushi dzielimy również ze względu na:
- wielkość: hoso - maki (małe, 2-3cm), naka - maki (średnie 3-4cm), futo - maki (duże 4-6cm)
- sposób podania: temaki (rożek z alg nori), uramaki - (ryż tworzy warstwę zewnętrzną).



Maki - sushi (sake maki)

Składniki: 

250g ryżu do sushi
opakowanie wodorostów nori
chrzan japoński wasabi
1 awokado
100g łososia wędzonego
1/4 filiżanki octu ryżowego
łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:
Ryż przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu czyli: ryż wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i płuczemy. Czynność powtarzamy 3 razy, następnie ryż osączamy na sitku i wsypujemy do rondelka. Zalewamy wodą (330ml). Gdy ryż się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek pokrywką i gotujemy 10 minut. Wyłączamy ogień i zostawiamy ryż na ciepłym palniku na 15-20 minut. Od czasu zagotowania ryżu nie podnosimy pokrywki!! Ocet ryżowy podgrzewamy lekko z dodatkiem cukru i soli do momentu, aż się rozpuszczą. Nie zagotowujemy! Ryż przekładamy do miski (nie metalowej) i dodajemy ocet ryżowy, delikatnie mieszamy.
Na macie do zwijania maki - sushi rozkładamy sprasowaną algę gładką stroną do maty. Na algę wykładamy porcję ryżu i rozprowadzamy równo palcami. Palce możemy moczyć w wodzie z dodatkiem cytryny, gdyż ryż bardzo się klei. U góry algi zostawiamy pusty pasek szerokości 2cm. U dołu, na wysokości 5cm palcem robimy mały rowek, który smarujemy wasabi. Ilość zależy od upodobań, wasabi jest bardzo ostre więc lepiej nie przesadzać.


W rowku układamy pociętego w paski łososia oraz awokado.



Teraz przystępujemy do zwijania algi. Pomagając sobie matą od strony z łososiem i awokado rolujemy algę. Nie jest to takie trudne, u mnie jak na pierwszy raz poszło fantastycznie. Końcówkę algi nie pokrytą ryżem lekko smarujemy wodą, by lepiej się skleiła. Gotowy "wałek" wstawiamy na 30 minut do schłodzenia do lodówki.


Następnie kroimy na 2-3cm kawałki (na jeden kęs) bardzo ostrym nożem. Układamy na talerzach i gotowe do podania!



5 komentarzy:

  1. uwielbiam ! narobiłaś mi apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam sushi! kocham wręcz ;) przygotowuję się do nabycia własnego zestawu, już mam upatrzony! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję ładnie zwiniętych rolek :)
    Sushi jest bardzo smaczne, a przygotowywanie go we własnym domu daje sporo radości. Nie widzę tylko w twoim przepisie octu do ryżu. Nie wiem czy to tylko przeoczenie w przepisie. Po ugotowaniu i odstaniu ryżu dobrze jest go wymieszać z octem do sushi (mieszanką octu ryżowego, cukru, odrobiny soli i czasem sosu sojowego). Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczywiście ocet musi być! A sos sojowy podaję już do gotowego sushi. Dziękuje i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.