Strony

środa, 25 stycznia 2012

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Banalnie prosta, smaczna i sycąca. Uwielbiam tuńczyka i wszystkie potrawy, których jest składnikiem :)



Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Składniki:

2/3 szklanki ryżu
puszka kukurydzy
1 czerwona cebula
4 ogórki kwaszone
3-4 łyżki majonezu
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
3 łyżki jogurtu naturalnego
przyprawy: sól, pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości z odrobiną soli, musi pozostać jędrny i nie rozgotować się. Studzimy. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, kukurydzę osączamy. Składniki mieszamy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę, majonez i jogurt i mieszamy. Na końcu dodajemy osączonego tuńczyka i lekko mieszamy. Przed podaniem schładzamy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.