Strony

czwartek, 17 maja 2012

Bereciki drożdżowe z grzybami

Dzisiaj polecam znakomite bereciki z ciasta drożdżowego z farszem grzybowym. W rozszerzonej wersji do farszu można dodać drobno pokrojoną i podsmażoną pierś z kurczaka, u mnie w wersji bezmięsnej. Bereciki świetnie smakują na ciepło, jak również na zimno, można do nich podać gorący barszczyk. Polecam!




Bereciki drożdżowe z grzybami

Składniki na około 12 sztuk:

Na ciasto:
1,5 szklanki mąki
100g masła
3 łyżki wody
2 jajka
30g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli

Na nadzienie:
garść suszonych grzybków
250g pieczarek
1 cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki tymianku, szczypta gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
1 żółtko
łyżka mleka

Wykonanie:
Ciasto: drożdże mieszamy z cukrem i letnią wodą, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy. Powstały zaczyn odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, sól, zaczyn i miękkie masło i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na placek grubości 0,5cm. Z ciasta wycinamy krążki o średnicy 10cm. Należy odłożyć troszkę ciasta na kuleczki.

Nadzienie: grzybki suszone zalewamy pół szklanki wrzątku i moczymy kilka godzin (najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem i zostawić je na noc). Grzybki można również gotować około 30 minut, by zmiękły. Po wystudzeniu drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy, aż sok odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, gałką, dodajemy grzybki suszone, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Po wystudzeniu dodajemy natkę. 

Na każdym krążku ciasta układamy łyżkę farszu, boki ciasta zbieramy u góry (jak sakiewkę) i sklejamy razem. Bereciki układamy na natłuszczonej blaszce i lekko spłaszczamy ręką. Z reszty ciasta formujemy małe kuleczki i przyklejamy na wierzchu berecików. Bereciki odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przed pieczeniem bereciki smarujemy żółtkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Pieczemy około 25 minut. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, szkoda ze już nie mam suszonych grzybków

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada obłednie!u mnie tez brak grzybow ale mysle ze z pieczarkami tez ujdzie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają obłędnie!Ja też nie mam już grzybów ale z samymi pieczarkami też ujdzie;)...pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.