Strony

wtorek, 26 czerwca 2012

Gulasz wołowy z warzywami na winie

Aromatyczny i sycący gulasz wołowy bez problemu zastąpi cały obiad. Wino można pominąć i zastąpić go bulionem. Polecam!



Gulasz wołowy z warzywami na winie

Składniki na 4 porcje:

700g wołowiny na gulasz
250g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
4 ziemniaki
pół szklanki zielonego groszku
szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 szklanki bulionu wołowego
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, tymianek
mąka do oprószenia mięsa

Wykonanie:
Wołowinę kroimy w kostkę 2x2cm, cebulę siekamy, czosnek rozgniatamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki, pieczarki dzielimy na 4 cząstki, ziemniaki w grubą kostkę. 
Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz partiami smażymy mięso, aż mocno zbrązowieje, przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (wlewamy łyżkę tłuszczu jeśli to konieczne), po kilku minutach dodajemy pieczarki, lekko solimy i smażymy kilka minut. Warzywa przekładamy do większego rondla, dodajemy wołowinę. Na patelnię za smażenia wlewamy wino oraz bulion, dodajemy łyżeczkę tymianku i 2 liście laurowe i zagotowujemy. Sos przelewamy do rondla z mięsem i warzywami, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy około godziny. Następnie dodajemy marchew i ziemniaki i dusimy około 20-30 minut (aż warzywa i mięso będą miękkie). Pod koniec dokładamy groszek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Źródło inspiracji: gulasz wołowy.

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie mięsko w asyście takiego sosu, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepszy gulasz jaki jadłam! Polecam! Robię go już drugi raz i jest przepyszny.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.