Strony

piątek, 29 czerwca 2012

Tarta serowa z gruszkami

Ostatnio naszła mnie wielka ochota na serniczek. Niestety w lodówce była tylko jedna kostka sera, więc na tradycyjny sernik za mało. Ale na tartę w sam raz! Kruchy spód zagniata się raz dwa, masę serową miksuje w minutę i ciasto praktycznie gotowe! Do serniczka dodałam gruszki z puszki, bardzo fajnie się wkomponowały. Można również wykorzystać jabłka lub brzoskwinie. Ciasto przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Polecam!



Tarta serowa z gruszkami

Składniki na formę 25cm:

Na kruche ciasto:
250g mąki
180g miękkiego masła
pół łyżeczki soli
łyżka cukru pudru
1 żółtko
50ml letniego mleka
2 łyżki kakao

Na masę serową:
400g zmielonego twarogu
5 łyżek śmietanki kremówki 30%
3jajka
100g cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
puszka gruszek w zalewie

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozcieramy palcami aż powstaną grudki. Pośrodku mąki robimy wgłębienie, dodajemy żółtko, cukry oraz kakao i siekamy nożem. Mleko mieszamy z solą, dodajemy do reszty składników i wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty i wykładamy nim natłuszczoną formę (spód i boki). Formę z ciastem wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 15 - 20 minut. 

Masa serowa: Ser miksujemy z roztrzepanymi jajkami i resztą składników. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta, na wierzchu układamy osączone i pokrojone w plasterki gruszki. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do przestudzenia.




Akcja: Serniki 2012.


5 komentarzy:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.