Strony

środa, 28 listopada 2012

Gofry ziemniaczane

Dzisiaj polecam chrupiące gofry, ale nie jako słodki deser, lecz jako alternatywę dla ziemniaków lub frytek do obiadu lub samodzielne danie. Takie gofry można podać z twarożkiem i ziołami lub jako dodatek do mięsa. Pyszne, lekkie i chrupiące!



Gofry ziemniaczane

Składniki na 4-6 gofrów:

400g ziemniaków
1 cebula
2 jajka
200-250g mąki
szklanka mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa (można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu). 
Mleko mieszamy ze śmietaną, żółtkami, oliwą i przyprawami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mleka razem z ziemniakami. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą. Gofry pieczemy standardowo, około 5 minut.


5 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysł, zapamiętam sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy przyjemność nominować bloga do nagrody Liebster Blog Award:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze, masz talent! :) chyba już z godzinę siedzę na Twoim blogu i się zachwycam, na pewno wypróbuję dużo Twoich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.