Strony

wtorek, 19 marca 2013

Buraczki zasmażane z jabłkiem

Ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole domowe buraczki. Zazwyczaj podawane na zimno, dzisiaj jednak polecam buraczki na ciepło z dodatkiem jabłka. Bardzo nam zasmakowały w takiej wersji. Polecam!



Buraczki zasmażane z jabłkiem

Składniki na 4 porcje: 

4-6 buraków
1 kwaśne jabłko
1 mała cebula
płaska łyżka mąki
łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet

Wykonanie:
Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce (u mnie na drobnych oczkach). Cebulę drobno kroimy. Jabłko również ścieramy. Cebulę podsmażamy na łyżce oliwy, gdy się zeszkli dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy jabłko, wlewamy pół szklanki wrzątku i cukier i mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Dusimy chwilę, dodajemy buraczki, doprawiamy solą, sokiem z cytryny lub octem i pieprzem. Dusimy chwilę, w razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą. 


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.