Scones to okrągłe bułeczki, które serwuje się w Wielkiej Brytanii do herbaty. Zwykle bułeczkę łamie się na kawałki i podaje posmarowaną masłem lub dżemem. Scones mogą być pieczone bez dodatków lub z suszonymi owocami. U mnie właśnie w wersji z rodzynkami. Doskonałe na ciepło i na zimno. Polecam!
Scones z rodzynkami
Składniki na około 12 sztuk:
400g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
100g zimnego masła
50g cukru
100g rodzynek
2 jajka
mleko (taka ilość, by po połączeniu z jajkami powstało 250ml płynu)
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cukrem, dodajemy pokrojone masło i palcami ucieramy, aż powstaną grudki. Dodajemy mleko z jajkami (odlewamy 2- 3 łyżki do posmarowania bułeczek) oraz rodzynki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i wycinamy z niego krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy pozostałym mlekiem. Pieczemy w 220 stopniach około 10 - 15 minut.
Źródło: scones.
Z rodzynkami jeszcze nie robiłam, ale wyglądają naprawdę pysznie :) Najlepiej smakują mi podane z konfiturami i bitą śmietaną!
OdpowiedzUsuńJak tylko skończę swoją bezmleczną dietę na pewno nie odmówię sobie scones z bitą śmietaną :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak genialnie wygladaja, musz byc smaczniutkie :)
OdpowiedzUsuń