Strony

wtorek, 5 marca 2013

Scones z rodzynkami

Scones to okrągłe bułeczki, które serwuje się w Wielkiej Brytanii do herbaty. Zwykle bułeczkę łamie się na kawałki i podaje posmarowaną masłem lub dżemem. Scones mogą być pieczone bez dodatków lub z suszonymi owocami. U mnie właśnie w wersji z rodzynkami. Doskonałe na ciepło i na zimno. Polecam!


Scones z rodzynkami

Składniki na około 12 sztuk:

400g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
100g zimnego masła
50g cukru
100g rodzynek
2 jajka
mleko (taka ilość, by po połączeniu z jajkami powstało 250ml płynu)

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cukrem, dodajemy pokrojone masło i palcami ucieramy, aż powstaną grudki. Dodajemy mleko z jajkami (odlewamy 2- 3 łyżki do posmarowania bułeczek) oraz rodzynki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm i wycinamy z niego krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy pozostałym mlekiem. Pieczemy w 220 stopniach około 10 - 15 minut.


Źródło: scones.

3 komentarze:

  1. Z rodzynkami jeszcze nie robiłam, ale wyglądają naprawdę pysznie :) Najlepiej smakują mi podane z konfiturami i bitą śmietaną!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko skończę swoją bezmleczną dietę na pewno nie odmówię sobie scones z bitą śmietaną :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak genialnie wygladaja, musz byc smaczniutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.