Strony

niedziela, 23 czerwca 2013

Pieczeń koperkowa

 By odmienić coś niecoś i podać mięso mielone w innej formie niż kotleciki smażone lub pulpety polecam pieczeń koperkową. Bardzo prosta i szybka, aromatyczna i wilgotna. Może być podana na ciepło do ziemniaków lub na zimno na kanapce. Polecam!
 


 
 
Pieczeń koperkowa
 
Składniki na małą foremkę:
 
0,5 kg mięsa mielonego (dowolnego)
1 kajzerka
pół szklanki zimnego bulionu warzywnego
2 jajka
3 łyżki posiekanego koperku
przyprawy: sól, pieprz
 
Wykonanie:
Kajzerkę rwiemy na mniejsze kawałki, zalewamy zimnym bulionem i odstawiamy do namoczenia. Następnie miksujemy i dodajemy do mięsa. Do mięsa dodajemy jajka, koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrabiamy. Małą keksówkę (u mnie jednorazowa foremka aluminiowa) natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę i wyrównujemy wierzch. Wierzch pieczeni smarujemy olejem. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.
 
SMACZNEGO!!
 

 
 

1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.