Strony

poniedziałek, 1 lipca 2013

Bułki pieczone w słoikach

Dzisiaj polecam ekspresowe bułeczki pieczone w słoikach. Może nie smakują jak te ciepłe z piekarni, ale są naprawdę pyszne! A ich zaletą jest to, że zamknięte w słoiku zaraz po upieczeniu zachowują świeżość do 4 tygodni. Najważniejsze to mieć odpowiednie słoiki: proste od dołu do góry, inaczej bułeczek nie wyciągniemy. Najlepsze będą słoiki po produktach typu szynka w słoiku (Krakowski Kredens, Spichlerz Rusiecki). Polecam!
 
 
 
Bułki pieczone w słoikach
 
Składniki na 5 - 6 słoików:
 
300g mąki orkiszowej
250ml jogurtu(u mnie pszenna) 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
50g pestek słonecznika
50g pestek dyni
łyżka ziaren sezamu
łyżka ziaren siemienia lnianego
1 jajko
50g mleka
50g oleju
 
Wykonanie:
Słoiki smarujemy masłem o oprószamy mąką. W jednej misce łączymy suche składniki (mąkę, proszek, ziarna, sól), w drugim mieszamy składniki mokre (jogurt, mleko, olej, jajko). Następnie mieszamy zawartości obu misek i mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy słoiki do połowy wysokości i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu natychmiast zakręcamy.

SMACZNEGO!
 


Źródło: bułki pieczone w słoikach.
 


17 komentarzy:

  1. Jutro będą na śniadanie !!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz spotykam się z takim przepisem-fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zobaczyłam, że W SŁOIKACH nie mogłam nie zajrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale przeciez to nie jest sloik zaroodporny....wiec?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale numer, bułki w słoikach :D Świetny pomysł! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Słoiki po przetworach (czyli poddawane wysokiej temperaturze) można w ten sposób wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  7. ale jaja ja 25 lat temu w wojsku jadłem chleb z puszki ale bułek nam nie serwowali a szkoda. Patusia a może byś się tak przeniosła w czasie co???. Jak tylko narucham takie słoiki to zaraz robię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie przeniosę się na chwilę w czasie, może poznam jakieś nieznane przepisy z dawnych czasów :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że warto by było się cofnąć na chwilkę choćby po chleb z łopaty z naszej piekarni z pieca opalanego drewnem i po wędliny wędzone naturalnie -szynkę, boczek czy kiełbaskę, (byle tylko nie do kolejki ha-ha).Kiedyś wystarczyła pajda chleba i kawałek kiełbasy i ot przepis. Twoje przepisy są bardzo oryginalne nie zdziwiane z zaciekawieniem je czytam i gdy tylko znajdę czas to robię. Na pewno w poprzednim wcieleniu byłaś kimś ciekawym - masz wpływ na szare komórki -idę bo jestem głodny.

      Usuń
    2. Siła tkwi w prostocie i ja takie proste dania preferuję :) Cieszę się, ze czytanie mojego bloga przynosi pozytywne emocje :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Nie wiem dlaczego, ale juz trzeci raz robię bułki z tego przepisu i wychodzą nie wyrośniete. Trzymałem je 45 minut, 180 stopni, góra i dół z termoobiegiem. Ktoś miał podobny problem, albo wie jak temu zaradzić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować dać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.

      Usuń
  10. wyszły smaczne, choć musiałam piec godzinę . Drugi problem to wyciągnięcie ich ze słoików :(

    OdpowiedzUsuń
  11. wyszły rewelacyjne, i robiłam wszystko zgodnie z przepisem.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.