Letnie orzeźwienie w pucharku! Sorbet truskawkowy nie tylko zachwyca kolorem, ale również smakiem. Alternatywa do kalorycznych i słodkich lodów. Polecam!
Sorbet truskawkowy
Składniki:
800g truskawek
1/2 szklanki cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżka wódki
Wykonanie:
Truskawki najlepiej zamrozić lub wstawić do zamrażalnika na 1-2 godziny. Wszystkie składniki miksujemy do powstania gładkiej masy. Masę przekładamy do maszynki do lodów i postępujemy wg instrukcji urządzenia. Jeśli nie posiadamy maszynki do lodów: masę przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Masę miksujemy co 30 minut, aż do czasu gdy miksowanie nie będzie już możliwe.
SMACZNEGO!
sorbet wyglada na mocno owocowy, takie sa najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńOstatnio ciotka podsunela mi ten sam pomysl :) Pozdrawiam i zapraszam w wolnej chwili ;)
OdpowiedzUsuńKolor ma cudownie intensywny :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńCzy wódka jest konieczna?
OdpowiedzUsuńWódkę można pominąć lub zastąpić ekstraktem z wanilii.
Usuń