Lasagne w zupełnie nowym wydaniu. Bezmięsna, z warzywami i sosem beszamelowym o smaku pesto. Zaskakujące, ale udane połączenie. Do tego orzechy włoskie i komponuje Nam się pyszne danie! Polecam!
Lasagne z ziemniakami, fasolką i pesto
Składniki na 4 porcje:
opakowanie makaronu lasagne
4 ziemniaki
300g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej)
150g zielonego pesto
500ml sosu beszamelowego (przepis tutaj)
150g parmezanu
opakowanie mozzarelli
garść orzechów włoskich
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie. Fasolkę kroimy na kawałki 1cm i również podgotowujemy, powinna zachować jędrność.
Makaron lasagne wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 3-4 minuty, następnie wyjmujemy i przelewamy zimną wodą.
Ugotowany sos beszamelowy mieszamy z pesto.
Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy, wykładamy makaronem, makaron polewamy sosem, wykładamy część ziemniaków i fasolki, posypujemy startą mozzarellą i pokrojonymi orzechami. Następnie kolejna warstwa makaronu, sosu, warzyw, sera i orzechów i tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron polany sosem. Całość posypujemy parmezanem i orzechami.
Lasagne zapiekamy w 200 stopniach 20-30 minut.
Źródło: lasagne z pesto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.