Strony

wtorek, 15 października 2013

Ciasto Shrek

Przepis ze strony kulinarnej Tesco. Ciasto, które smakuje najmłodszym i nie tylko. Zachęca kolorem i nazwą :) Biszkopt można dodatkowo nasączyć wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Polecam!



 

Ciasto Shrek
 
Składniki na formę 23x32cm:
 
 Na biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
łyżeczka otartej skórki z cytryny (opcjonalnie)
 
Na zieloną masę:
1l zielonego soku Kubuś
3 opakowania budyniu śmietankowego
 
Na masę śmietanową:
1 zielona galaretka (np. agrestowa)
400ml śmietanki kremówki 30%
1-2 opakowania ciastek typu delicje
 
Dodatkowo:
2 zielone galaretki (np. kiwi, agrestowe)
 
Wykonanie:
 
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy, aż się połączy z białkami. Dodajemy olej i skórkę z cytryny i lekko miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku i ubijamy tylko do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąki i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (aż wierzch będzie miał złoty kolor). Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.
 
Zielona masa: z 1 litra soku odlewamy 1,5 szklanki. Resztę zagotowujemy. W odlanym soku rozpuszczamy budynie. Wlewamy na gotujący się sok, zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minutki ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, rozprowadzamy równo łyżką (najlepiej moczyć ja w wodzie). Odstawiamy do wystudzenia.
 
Masa śmietankowa: galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie zimna ubijamy kremówkę na sztywno. Do ubitej śmietany powoli wlewamy zimną galaretkę i mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na zieloną masę, wyrównujemy. Na śmietanie układamy w równych rzędach delicje. Lekko je wciskamy w masę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
 
2 galaretki rozpuszczamy w 900ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na schłodzone ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) w lodówce.
 
SMACZNEGO!
 

 


8 komentarzy:

  1. wyglada apetycznie:) skusiłabym sie na takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje cisto siedzi w lodówce :D mam nadzieję , że bedzie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W przepisie na biszkopt nie powinien być proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam jakiś czas temu i wyszło pyszne.Przepis jest super

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to ciasto - pracochłonne ale pyszne ;) Przepięknie Ci wyszło :) Pychotka ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a biszkopt bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, biszkopt bez proszku do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.