Strony

wtorek, 10 marca 2015

Placki ziemniaczano - dyniowe

 Niedawno znalazłam jeszcze w sklepie dynię piżmową. Uwielbiamy pieczony gulasz z dynią więc mogliśmy się delektować ulubionym smakiem. Została mi jeszcze połówka dyni więc wykorzystałam ją do dzisiejszych placków. Placki można przygotować z samej dyni, u mnie placki ziemniaczano - dyniowe. Podane z sosem Tzatziki smakowały wyśmienicie, zwłaszcza że już bardzo dawno nie jedliśmy takich placków. Polecam!
 
 
 
Placki ziemniaczano - dyniowe
 
Składniki:
 
4 duże ziemniaki
200g dyni startej na małych oczkach
1 cebula starta na małych oczkach
1 jajko
1 łyżka śmietany
kawałek imbiru (1cm)
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki mąki pszennej
 
Do podania:
Sos Tzatziki (przepis tutaj)
 
Wykonanie:
 
Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach, jeśli mają dużo soku to odsączamy na sicie zachowując sok. Po kilku minutach wylewamy wodę odsączoną z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do masy. Do ziemniaków dodajemy dynię, cebulę, jajko, śmietanę, stary imbir, parmezan, mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy smażymy placki na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
 
SMACZNEGO!
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.