Lubicie rajski batonik kokosowy? Ja uwielbiam kokos, dlatego taki domowy baton bounty od razu mnie skusił. Nie jest tak słodki jak oryginalny, aczkolwiek ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć. Możemy tutaj wykorzystać każdy rodzaj czekolady - mleczną, gorzką lub białą. Polecam!
Bounty domowe
Składniki na około 25 sztuk:
200g wiórków kokosowych
70g masła
70g cukru pudru
100ml śmietanki kremówki 30%
150g czekolady deserowej lub mlecznej
Wykonanie:
W małym rondelu podgrzewamy kremówkę z cukrem pudrem i masłem do czasu, aż masło się rozpuści. Masę wlewamy do wiórek i mieszamy. Gotową masę schładzamy w lodówce około 2 godzin, po czym formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki kokosowe układamy na desce do krojenia lub talerzu, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i schładzamy kilka godzin, aż mocno zastygną.
Czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej, każdą kulkę kokosową nabijamy na wykałaczkę i zanurzamy w czekoladzie. Wykałaczki z kulkami wbijamy np. w przeciętą na pół pomarańczę lub melon i schładzamy do momentu, aż czekolada zastygnie. Po zastygnięciu kulki zdejmujemy z wykałaczek i podajemy w papilotkach. Kulki przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO!
Pycha!! Ja robiłam z białą:)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Nie ma to jak domowe wersje słodyczy :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
O prosze, smacznie sie prezentuje - i dobry pomysl :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńMój C. dałby się za kilka takich kuleczek pokroić ;)
OdpowiedzUsuńA z jaką czekoladą lubi najbardziej? Bo Mój tylko z gorzką :)
Usuńczym można zastąpić kokos
OdpowiedzUsuńNiestety kokos jest tutaj głównym składnikiem i ciężko byłoby go czymś zastąpić. Choć widziałam niedawno "praliny" z kaszy jaglanej, więc być może ten składnik byłby dobrym zamiennikiem. Pozdrawiam
Usuń