Danie banalnie proste, ale urzekające smakiem. Risotto z dynią i kurczakiem. Być może spotkacie jeszcze gdzieś w sklepie dynię i wypróbujecie. Można również skorzystać z dyni mrożonej. Danie sycące i rozgrzewające, doskonałe na obiad lub kolację. Polecam!
Risotto z kurczakiem i dynią
Składniki na 4 porcje:
szklanka ryżu do risotto
2 szklanki dyni, obranej i pokrojonej w 1cm kostkę
1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
100ml białego, wytrawnego wina
600 ml bulionu warzywnego
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa
2 łyżeczki masła
2 łyżki startego parmezanu
2 łyżeczki masła
2 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
Kurczaka oprószamy solą, pieprzem, curry i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Przekładamy na talerz. Dynię przesmażamy w rondelku na łyżceczce masła, podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty, wrzucamy suchy ryż i prażymy kolejne 2-3 minuty często mieszając. Na patelnię wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje. Następnie dolewamy po pół szklanki bulionu, kolejną porcję wlewamy dopiero, gdy wcześniejsza zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy ryż będzie już prawie miękki dodajemy kurczaka i dynię, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Risotto doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zdejmujemy z palnika i dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę parmezanu, mieszamy. Danie nakładamy na talerze i dekorujemy parmezanem i zieleniną.
SMACZNEGO!
Kurczaka oprószamy solą, pieprzem, curry i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Przekładamy na talerz. Dynię przesmażamy w rondelku na łyżceczce masła, podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty, wrzucamy suchy ryż i prażymy kolejne 2-3 minuty często mieszając. Na patelnię wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje. Następnie dolewamy po pół szklanki bulionu, kolejną porcję wlewamy dopiero, gdy wcześniejsza zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy ryż będzie już prawie miękki dodajemy kurczaka i dynię, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Risotto doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zdejmujemy z palnika i dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę parmezanu, mieszamy. Danie nakładamy na talerze i dekorujemy parmezanem i zieleniną.
SMACZNEGO!
Ojjj wyglada bardzo smakowicie, z reszta uwielbiam dynie i kurczaka ;) dzieki za przepis ;) pozdrawiam, zapraszam :)
OdpowiedzUsuń