W Naszym domu coraz bardziej czuć klimat świąteczny. Czas również pomyśleć o przysmakach na świąteczny stół. U mnie w tym roku stawiam na szybkie i proste przepisy, by w czasie świąt cieszyć się rodzinną atmosferą, a nie odczuwać trudy wielogodzinnych przygotowań. Pierwsza moja propozycja to ekspresowy piernik. Miękki, wilgotny dzięki dodatkowi powideł, a jego przygotowanie zajmie nie więcej niż 10 minut. Zamiast powideł możemy dodać miód. Dekoracja może być dowolna, może być najprościej posypany cukrem pudrem lub tak jak u mnie oblany polewą kakaową. Przepis ze strony Magia w Kuchni. Polecam!
Piernik z powidłami
Składniki na keksówkę o wymiarach dna 9x23cm:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
szklanka cukru
szklanka oleju
1 jajko
łyżeczka sody oczyszczonej
1-2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli
2 łyżki powideł śliwkowych (lub innego dżemu)
2 łyżki kakao
Na polewę:
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
100g masła lub margaryny
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
kolorowa posypka, wiórki czekoladowe lub kokos do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, kakao, przyprawą do piernika i solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko, olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia.
Polewa: wodę umieszczamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż się rozpuści. Rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy kakao i mieszamy rózgą do powstania gęstej polewy. Polewą dekorujemy piernik, posypujemy wiórkami czekolady lub kokosu.
SMACZNEGO!
aż mi tu zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do konkursu :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/12/lodowe-ciasto-z-malinami.html
Będzie co piec na Swięta <3
OdpowiedzUsuńA powidla???
OdpowiedzUsuńRacja, powidła gdzieś się ulotniły. Już zaktualizowane :) Dziękuję!
Usuń