Strony

piątek, 3 czerwca 2016

Risotto z tuńczykiem i oliwkami

Banalnie proste i szybkie risotto z tuńczykiem, papryką i oliwkami. Aromatycznie doprawione świeżym oregano, które bujnie rozrosło się na moim tarasie. Danie idealne na letni obiad lub kolację. Polecam!



Risotto z tuńczykiem i oliwkami

Składniki:

szklanka ryżu do risotto
1 cebula
ząbek czosnku
pół czerwonej papryki
4 pomidory suszone (mogą być z oliwy)
garść oliwek zielonych lub czarnych
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
700ml bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz
łyżeczka świeżego oregano, posiekanego
łyżeczka masła
50g startego parmezanu

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy suchy ryż i smażymy, aż się zeszkli. Następnie stopniowo partiami wlewamy bulion, kolejną porcję wlewamy dopiero gdy poprzednia się wchłonie. Gdy ryż jest prawie miękki dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pokrojone suszone pomidory. Na końcu do ryżu dodajemy tuńczyka, pokrojone na pół oliwki, masło oraz parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekane oregano. Całość mieszamy i od razu wykładamy na talerze.

SMACZNEGO!




3 komentarze:

  1. ooo, super, to już wiem co jutro ugotuję na obiad! :) bardzo bardzo dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie tunczyk-oliwki ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybko, prosto i smacznie - to lubię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.