Strony

środa, 21 grudnia 2016

Ciasteczka korzenne z miętą

Ekspresowe ciasteczka korzenne z miętą. Ciasteczka przypominają pierniczki, są mięciutkie i puszyste. Udekorowane miętowym lukrem kuszą wyglądem i zapachem. Ja użyłam ekstraktu z mięty, jest bardzo wydajny, wystarczy pół łyżeczki, by potrawy nabrały intensywnie miętowego smaku. Przepis ze strony Słodka Magia od Kuchni. Polecam!




Ciasteczka korzenne z miętą

Składniki na około 25-30 sztuk:
330g mąki pszennej
130g kwaśnej śmietany 18%
200g cukru
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki ekstraktu z mięty lub łyżeczka suszonej mięty zmielonej na proszek

Na lukier:
2 szklanki cukru
4 łyżki ciepłej wody 
1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty lub kilka kropli miętowych (aptecznych)

Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut.

Lukier: do cukru pudru dodajemy ciepłą, przegotowaną wodę i miętę. Ucieramy do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy końcówkę woreczka by powstał niewielki otwór. Dekorujemy pierniczki.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.