Strony

środa, 28 grudnia 2016

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

Dla wielbicieli zielonego w kuchni polecam dzisiaj roladę serową z nadzieniem z kurczaka i szpinaku. Rolada może być serwowana zarówno na ciepło jak i na zimno, u nas najczęściej podajemy ją na zimno. Do masy serowej dodałam koncentrat pomidorowy dzięki temu uzyskałam lekki pomidorowy posmak oraz ciekawe kolorystyczne zestawienie. Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę przygotujemy w kilkanaście minut. Polecam!



Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

Na masę serową: 
300g sera żółtego, drobno startego
4 jajka
2 łyżki majonezu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Na nadzienie:
2 piersi z kurczaka
400g mrożonego lub świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g sera feta
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Nadzienie: piersi z kurczaka kroimy na pół, rozbijamy na cieknie plastry. Oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy do odprawiania nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką i zdejmujemy z palnika. Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy.

Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut mikserem, dodajemy majonez i koncentrat i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną. Masę wylewamy na dużą blaszkę 25x35cm wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zrumienienia). Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie zdejmujemy papier i układamy ładniejszą stroną do dołu.

Na upieczonym placku serowym układamy kurczaka tak, by przykrywał prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną roladę kroimy w 2cm kawałki.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.