Kolejne ciasto z sezonowymi owocami. Tym razem ciasto na jogurcie z chrupiącą kruszonką. Ciasto jest wilgotne i nie wysycha zbyt szybko, ale jednocześnie jest puszyste i delikatne. Do przygotowania ciasta użyłam jeszcze truskawek, ale na bazarkach są już jagody, więc polecam wypróbować ciasto z tymi owocami. Inspiracja ze strony Kwestia Smaku. Polecam!
Ciasto jogurtowe z owocami
Składniki na tortownicę 24cm:
2 szklanki mąki
2 jajka
szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
50g masła, roztopionego
300g dowolnych owoców
Na kruszonkę:
50 g mąki
2 łyżki cukru
40 g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Owoce wcześniej myjemy, osączamy na papierowym ręczniku, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki.
Kruszonka: składniki umieszczamy w miseczce, rozcieramy palcami do momentu, aż się połączą. Gotową kruszonkę owijamy folią i wstawiamy do zamrażalnika.
Ciasto: jajka ucieramy z cukrami na jasny, puszysty krem. Dodajemy jogurt i miksujemy. Następnie dodajemy masło i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Dno formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przelewamy do formy. Na wierzchu układamy owoce, całość posypujemy schłodzoną kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Do podawania ciasta i innych wypieków polecamy patery ceramiczne ze sklepu Makowski Kredens.
Ta kruszonka <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam ucierane ciasta jogurtowe.
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie dodatek kruszonki - wypróbuję przy najbliższej okazji...
:)