Strony

poniedziałek, 3 lipca 2017

Roladki z kurczaka z orzechami w cieście

Ciasto francuskie może być wykorzystane na tysiąc sposobów. Możemy je wykorzystać do przygotowania słodkich ciasteczek z marmoladą lub słonych przekąsek z serem lub szpinakiem. Dzisiaj z kolei ciasto w połączeniu z daniem głównym czyli roladki z kurczaka w cieście. Mięso nadziane jest orzechami, natką pietruszki i parmezanem, całość otoczona chrupiącym i delikatnym ciastem francuskim. Do tego w zupełności wystarczy surówka ze świeżych warzyw i sycący obiad gotowy. Polecam!





Roladki z kurczaka z orzechami w cieście francuskim

Składniki na 4 roladki:

4 piersi z kurczaka
500g ciasta francuskiego (2 płaty)
100g orzechów włoskich
garść posiekanej natki pietruszki
4 łyżki startego parmezanu
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso nacinamy wzdłuż (tak jakbyśmy chcieli przeciąć filet na dwie połówki, jednak nie rozcinamy ich do końca), Po rozłożeniu powstanie nam jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijamy lekko tłuczkiem, uważając, by nie porwało się na kawałki. Mięso nacieramy oliwą, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na każdy kawałek mięsa wykładamy po łyżce natki pietruszki, orzechów i parmezanu. Mięso zwijamy w roladki. Gotowe roladki układamy na cieście francuskim, ciasto musi być na tyle duże, by przykryło mięso. Mięso układamy około 2 cm od brzegu ciasta, nakrywamy drugą częścią ciasta. Możemy również utworzyć warkocz z ciasta, instrukcję znajdziecie na Youtube. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roladki pieczemy około 40 minut w 190 stopniach, aż ciasto nabierze złotego koloru.

SMACZNEGO!



Do siekania orzechów polecam siekacz wielofunkcyjny marki ODELO. Wykonany z wysokiej jakości tworzywa sztucznego i stali nierdzewnej. Idealny do zadań specjalnych: siekania cebuli, czosnku, orzechów, ziół. Usprawni pracę w każdej kuchni. Dostępny w sklepie Makowski Kredens.



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.