Strony

czwartek, 23 listopada 2017

Muffiny bananowe

Jeśli szukacie czegoś ekspresowego na małe co nieco to polecam szybkie muffiny bananowe. Wilgotne, lekko cynamonowe, oblane pyszną, czekoladową polewą. Babeczki długo zachowają świeżość, więc można cieszyć się ich smakiem nawet na drugi lub trzeci dzień. Zamiast babeczek możecie upiec ciasto bananowe w keksówce, pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia do 50-60 minut (do suchego patyczka). Przepis z Moich Wypieków. Polecam!





Muffiny bananowe

Składniki  na 12 sztuk:
3 dojrzałe banany
pół szklanki cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilia
75g roztopionego masła
1 jajko
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Na polewę:
100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
50ml śmietanki kremówki

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z sodą, cynamonem i szczyptą soli. W misce łączymy masło i rozgniecione banany. Dodajemy cukier i cukier z wanilią, roztrzepane jajko. Następnie wsypujemy mąkę z sodą, całość mieszamy miotełką kuchenną tylko do połączenia składników.
Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami, do każdej wlewamy porcję ciasta (do 2/3 wysokości). Babeczki pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.

Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kremówką, polewą dekorujemy wystudzone babeczki. Dodatkowo możemy je obsypać siekanymi orzechami.

SMACZNEGO!





Do podawania tortów, ciast, ciasteczek i muffinek polecamy piękną paterę z serduszkami dostępną w sklepie Makowski Kredens.



Patera wykonana jest z metalu, dzięki czemu jest trwała w użytkowaniu. Elegancki wzór z serduszkami będzie piękną ozdobą stołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.