Powoli wkraczamy w wielkanocne klimaty. Już dzisiaj u mnie pyszne babeczki budyniowe udekorowane lukrem. Zamiast mini babeczek możemy upiec jedną dużą, wówczas wydłużamy czas pieczenia do 45-50 minut (do suchego patyczka). Babeczki są tak smaczne, że jeszcze ciepłe zniknęły z talerza. Lepszej reklamy nie trzeba :) Przepis z Moich Wypieków. Polecam!
Babeczki budyniowe
Składniki na ok. 10 sztuk:
200g masła
140g drobnego cukru do wypieków
100g mąki pszennej
3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (po 35g)
3 jajka
4 łyżki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Na lukier:
szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny lub 3-4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy do miski.
Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu około minuty. Wlewamy mleko i miksujemy. Na końcu dodajemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Ciastem napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.
Cukier ucieramy z wodą lub sokiem z cytryny, lukrem dekorujemy babeczki.
SMACZNEGO!
Do pieczenia babeczek użyłam silikonowej formy marki Kinghoff dostępnej w sklepie Makowski Kredens.
Formy silikonowe posiadają powierzchnię nieprzywieralną i nie wymagają natłuszczania, są odporne na wysokie i niskie temperatury, można je stosować w piekarnikach, mikrofalach oraz zamrażarkach. Łatwo je umyć i przechowywać. Taką foremkę możemy również wykorzystać do przygotowania deserów: galaretek, lodów lub serniczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.