U Nas dzisiaj marchewkowe babeczki, smaczne, szybkie i zdrowe, z przepysznym lukrem pomarańczowym i aromatycznymi przyprawami. Mięciutkie i wilgotne w środku, trudno im się oprzeć :)
Babeczki marchewkowe
Składniki na 18 babeczek (miałam nieduże papilotki):
Na babeczki:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki tartej marchewki (4 duże sztuki), startej na drobne wiórki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3-4 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Babeczki: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir oraz gałkę. Mieszamy. Startą marchewkę wrzucamy do osobnej miski, dodajemy olej, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę do muffin wykładamy papilotkami, papilotki napełniamy masą (do wysokości 3/4).
Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Lukier: cukier puder ucieramy ze skórką pomarańczy i sokiem aż do powstania lukru.
Przestudzone babeczki (zostawiamy je w papilotkach) maczamy w lukrze, odstawiamy do zastygnięcia.
czesc,jestem tu po raz pierwszy i jestem zachwycona ,opisem ,zdjeciami i pomyslowoscia ,skorzystam z przepisow ,sa bardzo ciekawe ,pozdrawiam beata
OdpowiedzUsuńBeatko, witam zatem na moim blogu :) Życzę udanych potraw i smacznego! Również pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę te muffinki już po raz 3, bo są rewelacyjne !! Zawsze wszyscy chwalą :)
Muffinki zdecydowanie najlepsze :) Wilgotne i aromatyczne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń