Dzisiaj proponuję pyszne i aromatyczne kotlety, sznycle drobiowe. Lekko słodkie, bo z dodatkiem ananasa i z nutką imbiru. Można je podawać z ziemniaczkami i surówką lub bez dodatków. Serdecznie polecam!!
Hawajskie sznycle drobiowe
Składniki na 8 sznycli:
Składniki na 8 sznycli:
8 plastrów z piersi kurczaka lub indyka
puszka ananasa
10 dkg szynki gotowanej
15 dkg sera żółtego (np. tylżyckiego)
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka imbiru w proszku
kilka łyżek oliwy
Wykonanie:
Plastry mięsa (grubości około 1cm) przyprawić solą, pieprzem, imbirem, polać kilkoma łyżkami oliwy i odstawić na godzinkę. Następnie obsmażyć z obu stron i przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Ananasa osączyć z zalewy, pokroić na cząstki, podsmażyć na tłuszczu po smażeniu mięsa, przyprawić imbirem i lekko podlać sokiem z ananasa. Chwilę dusić. Na każdy sznycel położyć plaster szynki, na szynce ułożyć ananasy. Całość skropić sokiem z duszenia ananasa, posypać startym serem i zapiekać 10 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
A teraz ulubione danie całej Naszej rodziny. Puszysty omlet na słodko. W sam raz na śniadanie, bardzo pożywne danie, z dodatkiem jogurtu i owoców znika w 5 minut!
Omlet na słodko
Składniki na 3-4 porcje:
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
cynamon
serek waniliowy i owoce lub ulubiona konfitura
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą pianę, dodajemy mleko i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka również ubijamy na pianę, dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy chwilę. Białka przekładamy do masy z żółtek i lekko mieszamy łyżką.Wsypujemy odrobinę cynamonu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący wlewamy masę omletową. Smażymy na małym ogniu, gdy zacznie się z góry ścinać,przewracamy na drugą stronę. Podajemy z serkiem waniliowym i owocami lub ulubioną konfiturą. Mniammm....
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
cynamon
serek waniliowy i owoce lub ulubiona konfitura
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru na puszystą pianę, dodajemy mleko i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka również ubijamy na pianę, dodajemy resztę cukru pudru i ubijamy chwilę. Białka przekładamy do masy z żółtek i lekko mieszamy łyżką.Wsypujemy odrobinę cynamonu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący wlewamy masę omletową. Smażymy na małym ogniu, gdy zacznie się z góry ścinać,przewracamy na drugą stronę. Podajemy z serkiem waniliowym i owocami lub ulubioną konfiturą. Mniammm....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.