Strony

wtorek, 31 maja 2011

Zakręcone pizzerinki

Dzisiaj pyszne i zakręcone pizzerinki. Troszkę więcej z nimi pracy niż ze zwykłymi, ale wyglądają niesłychanie efektownie i warto im poświecić więcej czasu. Rozchodzą się błyskawicznie, więc może warto zrobić podwójną porcję :)

Pizzerinki


Składniki na około 12 pizzerek:

Na ciasto:
2,5 szklanki mąki (dałam 1,5 pszennej i 1 mąki do ciasta na pizzę)
2,5 dkg drożdży świeżych
1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka przyprawy do pizzy
opcjonalnie słodka papryka

Na farsz:
łyżka przecieru pomidorowego
1 cebula
5 pieczarek
kawałek świeżej papryki
2-3 plasterki wędliny (u mnie salami)
natka pietruszki

Dodatkowo: 
kawałek żółtego sera

Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozprowadzamy odrobiną ciepłej wody, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki i robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wodę, oliwę, przyprawę do pizzy i kilka szczypt słodkiej papryki oraz wyrośnięty zaczyn. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto na stolnicy, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt grubości około 1cm.
Farsz: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Pieczarki myjemy i trzemy na wiórki. Dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy woda odparuje dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz wędlinę. Chwilkę smażymy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy natkę.
Rozwałkowane ciasto smarujemy przecierem (zostawiamy 2-3 centymetrowy pasek na dłuższym boku). Rozsmarowujemy farsz i całość posypujemy startym serem. Kawałek ciasta bez farszu smarujemy lekko wodą. Ciasto zwijamy ciasno w roladę. Roladę kroimy na 2 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pizzerinki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Pod koniec pieczenia można posypać startym serem.




1 komentarz:

  1. świetny przepis. W ogóle ma Pani super przepisy, korzystam z nich już od dłuższego czasu jak nie mam pomysłu na posiłki. Są moją inspiracją :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.