Polecam dzisiaj pyszne pieczone polędwiczki w marynacie słodko - kwaśnej panierowane w orzeszkach pistacjowych. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, iż będzie to moje ulubione danie :)
Polędwiczki wieprzowe w pistacjach
Składniki na 2 porcje:
1 polędwica wieprzowa (można również użyć 2 kotletów schabowych)
sok i otarta skórka z 1 limonki
2 łyżki miodu
łyżka oliwy
2 garści posiekanych pistacji
przyprawy: sól, pieprz, imbir
1 białko
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić na grubsze plastry i lekko rozbić. Miód mieszamy z sokiem i skórką z limonki, dodajemy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem i imbirem. Mięso wkładamy do zrobionej marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie mięso panierujemy w białku i pistacjach i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).
A z przekąsek proponuję drożdżowe paszteciki z mięsem. Doskonałe na ciepło i na zimno.
Paszteciki z mięsem
Składniki na około 25 sztuk:
Na farsz:
mięso z rosołu (udko, pierś z kurczaka)
30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
ząbek czosnku
1 cebula
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do mięs, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka majeranku
Na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
5 dkg drożdży
2 jajka
pół kostki margaryny (12,5 dkg)
1/4 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
Wykonanie:
Farsz: udko obieramy z mięsa, pierś dzielimy na mniejsze części. Wrzucamy do miski (ja zawsze dodaję również warzywa z rosołu - marchewkę, pietruszkę, seler - co tam jeszcze pływa). Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce tłuszczu, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż straci czerwony kolor. Przekładamy do miski z mięsem z rosołu i dokładnie miksujemy blenderem. Następnie przekładamy z powrotem na patelnię, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą, gałką, dodajemy łyżeczkę majeranku i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt sucha można podlać lekko rosołem. Smażymy kilka minut, odstawiamy do przestudzenia. Gdy ostygnie dodajemy całe jajko i mieszamy.
Ciasto: Drożdże rozrabiamy ze śmietaną i łyżeczką cukru. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, margarynę, śmietanę z drożdżami, 2 żółtka (białka odkładamy do posmarowania pasztecików) i wyrabiamy ciasto. Gdy jest gładkie wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 0,5cm. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy cienką warstwę farszu. Zwijamy w roladę. Następnie kroimy pod skosem nieduże paszteciki. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Podawać z barszczykiem :)
Uwaga: paszteciki można zamrozić, jak znalazł na przyszłe zachcianki. Wystarczy podgrzać w piekarniku! Smacznego!!!
Patusiu Twoje paszteciki wyglądają bardzo apetycznie - zrobię je w najbliższym czasie... ;-)) A czy robiłaś może kapuśniaczki z kiszonej kapusty? Przymierzam się do takich od dłuższego czasu, ale nie znalazłam fajnego przepisu na farsz...Ciasto z Twoich przepysznych pasztecików można chyba wykorzystać do kapuśniaczków... ;-))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Justyna
Justynko, kapuśniaczków jeszcze nie robiłam, ale pewnie niebawem spróbuję. Myślę, iż przepis na ciasto z pasztecików bez problemu można wykorzystać. Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuń