Strony

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Chrupiące kuleczki ziemniaczane

Pyszny dodatek do wielu dań, chrupiące kuleczki ziemniaczane, łatwe do przygotowania, można do nich wykorzystać pozostałe z poprzedniego obiadu ziemniaki.


Kuleczki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje:

0,5kg ziemniaków
kilka łyżek mąki ziemniaczanej (w proporcjach 4:1 - 4 części ziemniaków, 1 mąki)
1 żółtko
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
bułka tarta

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy żółtko, przyprawy i mąkę ziemniaczaną (postępujemy tak samo jak przy robieniu klusek śląskich). Masa nie powinna być ani zbyt klejąca, ani zbyt sucha. Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju lub we frytkownicy na średnio rozgrzanym oleju (w zbyt rozgrzanym oleju kuleczki mogą pękać i gorący olej może nas poparzyć).

SMACZNEGO!


11 komentarzy:

  1. Ja do tego dodaję jeszcze ubite białko, mieszam delikatnie i dopiero obtaczam w bułce tartej - środek jest wtedy bardzo delikatny:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję ten sposób następnym razem :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. witam w smaku dobre troszke gumowe ale jedna rada uwarzajcie jak bedziecie je smarzyc zeby niewybuchly wam tak jak mi bo bedziecie zbierac po calej kuchni i drapac z sufitu :D:D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieję, że obyło się bez poparzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podzieliłam los Anonimowego i moja kuchnia została zalana wrzącym olejem od pękających kulek. Średnio mnie to rozbawiło, bo akurat miałam gotowanie z dzieckiem, a sytuacja dość niebezpiecznie wymknęła się spod kontroli. Stąd moja prośba do autorki, żeby zamieściła w samym przepisie poradę, żeby nie smażyć tych kulek w zbyt gorącym oleju. Lepiej dłużej, ale na mniejszym ogniu. Bo komentarze też przeczytałam po czasie.
    Gotująca Mama

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nie dodaje się mąki ziemniaczanej tylko zwykłej bo z ziemniaczanej właśnie strzelają

      Usuń
  6. Po to są komentarze, by każdy mógł podzielić się swoimi uwagami. U mnie nic nie wybuchało i nie strzelało, dlatego w przepisie nie ma o tym mowy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez galki muszkatolowej tez wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gałka muszkatołowa jest tylko do smaku. Bez niej kuleczki również będą smaczne.

      Usuń
  8. Przepis dobry chdź są bardzo gumowe. I tez wybuchały strasznie, mam całą ścianę zachlapaną w oleju całe szczęście że mój 3 miesięczny. Synek był trochę dalej odemnie bo nie wiem jak mogło by się to skończyć :-//

    OdpowiedzUsuń
  9. Warto mieć w swojej kuchni specjalne nakładki na patelnie, które chronią przed "strzelającym" olejem.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.