Jedno z najpopularniejszych dań chińskich - kurczak w sosie słodko - kwaśnym. Proste i bardzo smaczne!
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym
Składniki na 4 porcje:
2 piersi z kurczaka
1 średnia cebula
2 papryki (żółta i czerwona)
puszka ananasa
2 marchewki
3 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki kukurydzianej
łyżeczka cukru
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w grubą kostkę, skrapiamy łyżką sosu sojowego i obsmażamy na łyżce oliwy. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz. Cebulę kroimy w piórka, marchew w słupki, papryki czyścimy z nasion i kroimy w grubą kostkę. Ananasa kroimy na mniejsze części, zalewę zachowujemy. Na tłuszczu ze smażenia kurczaka podsmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy marchew i smażymy kolejne kilka minut. Następnie podlewamy troszkę wodą i dusimy około 10 minut. Dodajemy paprykę i nadal dusimy (około 10 minut). Gdy warzywa będą na pół miękkie dodajemy ananasa i kurczaka, wszystko dusimy 10 minut. Sos sojowy, mąkę kukurydzianą, ketchup, ocet i cukier mieszamy z pół szklanki soku z ananasa. Mieszanką zalewamy warzywa z kurczakiem i na wolnym ogniu podgrzewamy, aż sos zgęstnieje i zrobi się lśniący i gładki. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody. Sos ma tylko pokrywać warzywa, a nie zalewać je. Kurczaka w sosie podajemy z ryżem.
Przepis bardzo smaczny .. aczkolwiek mi wyszedł zbyt rzadki.. Polecam...
OdpowiedzUsuń