Strony

piątek, 2 września 2011

Niemieckie bułeczki

Te bułeczki na pewno będą często gościć na Naszym stole. Cienka, chrupiąca skórka, wilgotny środek. Pięknie wyrastają i są proste w wykonaniu.


Niemieckie bułeczki

Składniki na około 12 bułek:

Zaczyn:
5g drożdży świeżych
300ml letniej wody
300g mąki pszennej chlebowej

Ciasto właściwe:
zaczyn jw
200ml zakwasu żytniego
płaska łyżka soli
300g mąki pszennej chlebowej

Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 4 godziny (u mnie stał całą noc) w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe: do zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 12 równych części. Każdą część rozpłaszczamy na placek, rolujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki nacinamy z wierzchu nożem o obsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, na spód wkładamy niedużą keksówkę z wodą. Bułeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy około 15-20 minut, studzimy na kratce.

1 komentarz:

  1. Bardzo smakowite, pewnie niedługo sobie takie przyrządzę :)
    Pozdrawiam i zapraszam na nową notkę do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.