Z okazji Walentynek życzę wszystkim dużo miłości :)
A z ekspresowych przekąsek na ten wieczór polecam gruszki w cieście francuskim w sosie z czerwonego wina. Pyszne połączenie słodkiej gruszki i słonego ciasta francuskiego dopełnione słodkim, aromatycznym sosem. Warto spróbować!
A z ekspresowych przekąsek na ten wieczór polecam gruszki w cieście francuskim w sosie z czerwonego wina. Pyszne połączenie słodkiej gruszki i słonego ciasta francuskiego dopełnione słodkim, aromatycznym sosem. Warto spróbować!
Gruszki w cieście
Składniki na 4 porcje:
4 twarde gruszki
2 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
5 łyżek cukru
szczypta cynamonu
kilka goździków
1 płat ciasta francuskiego
Wykonanie:
Wino z dodatkiem pół szklanki wody, cukier oraz przyprawy umieszczamy w rondelku i zagotowujemy.
Gruszki obieramy, ścinamy spody, by można je postawić. Gruszki na stojąco wkładamy do zagotowanego wina i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie gruszki wyjmujemy, odstawiamy do wystudzenia, a wino dalej gotujemy, aż się zredukuje i powstanie gęsty sos.
Z ciasta francuskiego wycinamy paski szerokości 2cm. Paskami owijamy gruszki zaczynając od dołu.
Gruszki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło na talerzykach ozdobionych sosem z wina.
SMACZNEGO!
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPięknie podane :)
OdpowiedzUsuńale musiały być aromatyczne...
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://fb.com/takeittasty