Różne sałatki już na Naszym stole gościły, ale śledziowa jeszcze nigdy. A szkoda, bo jest przepyszna! Słodko - kwaśna, lekko ostra dzięki odrobinie musztardy i chrzanu, bardzo pożywna. Polecam!
Sałatka śledziowa
Składniki na 4 porcje:
5 płatów śledziowych
3 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki kiszone
2 kwaśne jabłka
1 cebula
szklanka mrożonego zielonego groszku
przyprawy: sól, pieprz
Na sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka chrzanu
Wykonanie:
Groszek gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru około 5 minut (aż zmięknie). Osączamy i studzimy.
Śledzie moczymy przez godzinę w wodzie, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Jajka, ogórki kiszone i jabłka również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski.
Sos: wszystkie składniki mieszamy razem i przelewamy do sałatki. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Źródło inspiracji: sałatka.
śledzik? zawsze i wszędzie! za takiego śledzika dałabym się posiekać:D
OdpowiedzUsuń