Śledzie na ciepło? Czemu nie! Śledź z ziemniakami i porem tworzy doskonałą całość, którą dopełniają chrupiące pistacje i Camembert. Warto spróbować!
Zapiekanka śledziowa
Składniki na 4 porcje:
opakowanie śledzi a' la Matjas
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, ostudzone i obrane
1 por
garść obranych pistacji
1 Camembert
pół szklanki białego wytrawnego wina
200ml śmietanki 30%
1 jajko + 1 żółtko
przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Śledzie płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy szklanką mleka i odstawiamy na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Po namoczeniu osączamy na ręczniku papierowym i kroimy w paseczki 1cm.
Por myjemy i kroimy w półtalarki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy por i smażymy minutę. Oprószamy solą i pieprzem, wlewamy wino i gotujemy do czasu, aż wino odparuje. Zdejmujemy z palnika.
Pistacje siekamy.
Przygotowujemy 2 małe naczynia żaroodporne. Ziemniaki kroimy w plastry, układamy na dnie foremek. Na ziemniakach rozkładamy podsmażony por, posypujemy pistacjami. Następnie układamy warstwę śledzi.
Śmietankę mieszamy z jajkiem i żółtkiem, mieszamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy po równo do naczyń z zapiekanką. Z sera odcinamy całą skórkę (najlepiej mokrym nożem), ser kroimy w paseczki i układamy na wierzchu potrawy. Danie zapiekamy w 190 stopniach około 20-25 minut, potem na kilka minut włączamy w piekarniku funkcję grilla, by ser się zrumienił.
SMACZNEGO!
Do przygotowania dania wykorzystałam produkty firmy SEKO.
Źródło: zapiekanka.
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuń