Przedświąteczne przygotowania w toku, warto również pomyśleć o świątecznym menu. Dzisiaj proponuję szybką babkę a'la Murzynek, mocno kakaowa, z lekkim kawowym posmakiem, oblana ciemną czekolada. Babka jest wilgotna, mięciutka i puszysta, długo zachowuje świeżość. Przepis z miesięcznika Gotuj Krok po Kroku. Polecam!
Babka a'la Murzynek
Składniki na dużą formę:
Na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
pół szklanki cukru kryształu
1/3 szklanki cukru brązowego
60g miękkiego masła
2 jajka
szklanka maślanki
pół szklaki mleka
łyżka kawy rozpuszczalnej
Na polewę:
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki śmietany 36%
Wykonanie:
Ciasto: w jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, cukry, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce miksujemy miękkie masło na jasny, puszysty krem. Następnie cały czas miksując wlewamy maślankę, mleko, kawę rozpuszczoną w łyżce mleka i jajka (masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale to nic nie szkodzi). Gdy wszystkie składniki się połączą stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy na najniższych obrotach.
Formę natłuszczamy i podsypujemy kakao. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy ciasto i studzimy na kratce.
Polewa: czekoladę podgrzewamy w małym rondelku ze śmietaną do połączenia składników. Powstałą polewą dekorujemy ciasto.
SMACZNEGO!
pycha lubię czekoladowe i marmurkowe babki:)
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda ta babka, oj zjadłabym.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Jaka śliczna, chyba skorzystam na Święta. Twoje przepisy są niezawodne
OdpowiedzUsuń