Strony

sobota, 5 kwietnia 2014

Babka a'la Murzynek

 Przedświąteczne przygotowania w toku, warto również pomyśleć o świątecznym menu. Dzisiaj proponuję szybką babkę a'la Murzynek, mocno kakaowa, z lekkim kawowym posmakiem, oblana ciemną czekolada. Babka jest wilgotna, mięciutka i puszysta, długo zachowuje świeżość. Przepis z miesięcznika Gotuj Krok po Kroku. Polecam!


 
Babka a'la Murzynek
 
Składniki na dużą formę:
 
Na ciasto:
 
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
pół szklanki cukru kryształu
1/3 szklanki cukru brązowego
60g miękkiego masła
2 jajka
szklanka maślanki
pół szklaki mleka
łyżka kawy rozpuszczalnej
 
Na polewę:
 
180g gorzkiej czekolady
pół szklanki śmietany 36%
 
Wykonanie:
 
Ciasto: w jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, cukry, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce miksujemy miękkie masło na jasny, puszysty krem. Następnie cały czas miksując wlewamy maślankę, mleko, kawę rozpuszczoną w łyżce mleka i jajka (masa będzie wyglądała na zwarzoną, ale to nic nie szkodzi). Gdy wszystkie składniki się połączą stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy na najniższych obrotach.
Formę natłuszczamy i podsypujemy kakao. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut w formie, a następnie wyjmujemy ciasto i studzimy na kratce.
Polewa: czekoladę podgrzewamy w małym rondelku ze śmietaną do połączenia składników. Powstałą polewą dekorujemy ciasto.
 
SMACZNEGO!

 
Akcja: "Wielkanocne smaki"
 

http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wielkanocne-smaki-edycja-iv#
 


3 komentarze:

  1. pycha lubię czekoladowe i marmurkowe babki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędnie wygląda ta babka, oj zjadłabym.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka śliczna, chyba skorzystam na Święta. Twoje przepisy są niezawodne

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.