Cudownie pyszne rogale nie tylko na śniadanie. Po upieczeniu chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i puszyste w środku. Smaczne nawet następnego dnia, wilgotne dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego. Lekko słodkie, choć cukru można dodać mniej. Doskonałe z domowym dżemem lub jako pieczywo na kanapkę. Polecam!
Rogale śniadaniowe
Składniki na 8 sztuk:
Na ciasto:
500g mąki pszennej
2 łyżki cukru
25g świeżych drożdży
200ml mleka
5 łyżek jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
1 jajko
pół łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła
Dodatkowo:
kilka łyżek mleka do posmarowania
ziarna sezamu lub maku do posypania
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 10 minut do ruszenia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, sól, masło, jogurt, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do obsypanej mąką miski i odstawiamy do podwojenia objętości (około 60 minut). Następnie ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 8 równych części.
Każdą część rozwałkowujemy na podłużny, owalny placek.
Placek zaczynamy zwijać od dołu, lekko je naciągając do siebie zwijamy do końca.
Formujemy kształt rogala (końcówka ciasta musi się znaleźć na spodzie).
Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Rogale smarujemy mlekiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy około 25 minut.
SMACZNEGO!
Źródło: rogale.
Nie ma nic lepszego na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńsmak mojego dzieciństwa:) aż się wzruszyłam:) pięknie ci wyszły
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńraz zrobilam i sie zakochalam, za chwile szykuje kolejna partie!
OdpowiedzUsuńTe rogaliki są niesamowicie smaczne i proste.
UsuńŚwietny blog, przepisy inspirujące i tak opisane, że wszystko wydaje się łatwe - zostaję tu na dłużej :)
OdpowiedzUsuńWitam. Czy moge ciasto wyrobic wieczorem i wstawic do lodowki do wyrosniecia na cala noc i upiec rano?
OdpowiedzUsuńOwszem, ciasto można przechować przez noc w lodowce trzeba tylko je owinąć folia spożywczą, by nam nie przerosło miski, a rano przed pieczeniem wyjąc z lodówki i zostawić na 20 minut by nabrało temperatury pokojowej.
UsuńDziekuje bardzo za odpowiedz :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo rzadkie ,nie wiem jakiej mąki pani używa.Musiałam dość sporo podsypywać żeby nie kleiło się do rąk.Pieką się i mam nadzieję że są smaczne.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNajczesciej uzywam maki chlebowej lub tortowej
UsuńCzy można zastosowac drożdze suche jeśli tak to w jakiej proporcji
OdpowiedzUsuńNa opakowaniach drożdży instant podają: 7g drożdży suchych odpowiada 25g drożdży świeżych. Pozdrawiam
UsuńPrzepyszne, lepszych nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPrzeeepyszne, lepszych nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńRogale bardzo dobre,puszyste i miekkie. Polecam:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj piekłam, rogaliki są przepyszne. Chyba będę korzystać z więcej przepisów.
OdpowiedzUsuń