Zapełniamy spiżarkę kolejnymi przetworami. Do zapasów dołączyła fasolka szparagowa duszona z cebulą i marchewką w sosie pomidorowym (u mnie lekko pikantna, bo z dodatkiem Tabasco). Pyszny smak lata, który można będzie poczuć zimą :) Polecam!
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym na zimę
Składniki:
2 kg fasolki szparagowej żółtej
4 marchewki
4 cebule
szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
5 listków laurowych
2 łyżeczki Tabasco (opcjonalnie)
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
pół szklanki octu
1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na 3cm kawałki i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w półtalarki, marchewkę szatkujemy w plasterki lub grube wiórki. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy marchew, liście laurowe, pierz, ziele angielskie, sól, cukier i chwilę smażymy. Wlewamy 1/4 szklani wody i dusimy warzywa pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlewamy przecier, dodajemy koncentrat, ocet i olej i dusimy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i posiekaną natkę oraz tabasco. Całość razem dusimy jeszcze kilka minut.
Gorącą sałatkę nakładamy do wyprażonych, suchych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Po pasteryzacji odwracamy dnem do góry.
SMACZNEGO!
2 kg fasolki szparagowej żółtej
4 marchewki
4 cebule
szklanka przecieru pomidorowego (najlepiej domowego)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pęczek natki pietruszki
10 ziaren pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
5 listków laurowych
2 łyżeczki Tabasco (opcjonalnie)
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
pół szklanki octu
1/4 szklanki oleju
Wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na 3cm kawałki i gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie.
Cebulę kroimy w półtalarki, marchewkę szatkujemy w plasterki lub grube wiórki. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Po chwili dodajemy marchew, liście laurowe, pierz, ziele angielskie, sól, cukier i chwilę smażymy. Wlewamy 1/4 szklani wody i dusimy warzywa pod przykryciem około 10 minut. Następnie wlewamy przecier, dodajemy koncentrat, ocet i olej i dusimy kolejnych 10 minut. Pod koniec dodajemy fasolkę i posiekaną natkę oraz tabasco. Całość razem dusimy jeszcze kilka minut.
Gorącą sałatkę nakładamy do wyprażonych, suchych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 15-20 minut. Po pasteryzacji odwracamy dnem do góry.
SMACZNEGO!
Moja teściowa swego czasu taką fasolkę robiła. Była całkiem dobra :)
OdpowiedzUsuń