Sos słodko - kwaśny w słoiczkach. Idealny na zimową porę, wystarczy go podgrzać, dodać podsmażonego kurczaka i ryż. U mnie lekko pikantny, bo z dodatkiem papryczki chili (można dodać chili w proszku). Sos na bazie świeżych pomidorów, gęsty i aromatyczny. Inspiracja ze strony ABC Mojej Kuchni. Sos można oczywiście przygotować na obiad lub kolację, wystarczy zmniejszyć proporcje. Polecam!
Sos słodko - kwaśny
Składniki:
1,5 kg pomidorów
3 marchewki
2 papryki różnokolorowe
2 cebule
3 ząbki czosnku
puszka kukurydzy
puszka ananasa
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
puszka bambusa w zalewie
1 papryczka chili
2 łyżki cukru
1/4 szklanki octu
przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie:
Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka i zagotowujemy, gotujemy, aż zaczną się rozpadać, przecieramy przez sitko, przecier odstawiamy.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, marchew w słupki, kukurydzę i bambusa odsączamy, ananasa odsączamy z zalewy, zalewę zachowujemy, ananasa kroimy na mniejsze części. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroi8my w paseczki. Papryczkę drobno siekamy.
Cebulę i czosnek podsmażamy na łyżce oleju w dużym rondlu, wlewamy przecier z pomidorów i dusimy razem około 60 minut. Nadmiar wody odparuje. Dodajemy marchewkę, paprykę, papryczkę chili, ananasa, bambusa, kukurydzę, ocet, sól, cukier, pieprz, koncentrat pomidorowy, paprykę słodką oraz pół szklanki zalewy z ananasa. Całość dusimy kolejnych 30 minut. Sprawdzamy, czy sos jest odpowiednio doprawiony. Jeśli tak rozlewamy go do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 20-30 minut.
SMACZNEGO!
Inspiracja: sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.