Strony

środa, 12 listopada 2014

Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem

Dzisiaj danie dla miłośników boczku. Spaghetti w beszamelu z chrupiącym, pachnącym boczkiem. Całość doprawiona odrobiną skórki cytrynowej, do tego zielony groszek i powstaje nam ciekawa potrawa. Zamiast mozzarelli można wykorzystać starty żółty ser lub parmezan.
 
 
Spaghetti w beszamelu z boczkiem i groszkiem
 
Składniki na 4 porcje:
 
100g boczku wędzonego
szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego)
opakowanie mozzarelli, startej na grubych oczkach
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
4 plastry boczku parzonego, wysmażone na chrupko
pół opakowania makaronu Czanieckiego spaghetti
 
Na sos beszamelowy:
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
szklanka mleka
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Boczek wędzony kroimy w kostkę, podsmażamy na suchej patelni, aż się zrumieni. Dodajemy skórkę z cytryny i chwilę smażymy. Odstawiamy.
Groszek mrożony gotujemy do miękkości, a jeśli używamy groszku z puszki odsączamy go.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, wlewamy mleko i dobrze mieszamy do rozpuszczania mąki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Mieszamy cały czas, aż sos się zagotuje. Jeśli jest zbyt gęsty rozrzedzamy go mlekiem.
Odcedzony makaron przekładamy do dużego garnka, dodajemy boczek ze skórką cytrynową, groszek,  sos i startą mozzarellę (łyżkę mozzarelli można odłożyć do dekoracji), mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy mozzarellą  i podajemy z wysmażonymi na chrupko plastrami boczku.
 
SMACZNEGO!
 

zBLOGowani.pl

2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.